Oglas
Oglas

Dodatno zdravstveno zavarovanje na Hrvaškem

Dodatno zdravstveno zavarovanje

Kaj je dodatno zdravstveno zavarovanje?

Poleg osnovnega zdravstvenega zavarovanja je potrebno skleniti tudi dopolnilno ali pogovorno rečeno dodatno zdravstveno zavarovanje, če želite imeti krite stroške zdravstvenih storitev, saj dopolnilno zdravstveno zavarovanje krije razliko v ceni od kritja osnovnega zdravstvenega zavarovanja do polne cene zdravstvene storitve.

Zneski zdravstvenih storitev pa so lahko zelo visoki, zato je pravzaprav nujno skleniti dopolnilno zavarovanje. Zavarovanje potrebujejo vsi zavezanci, to so vsi odrasli državljani republike Slovenije, razen študentov do 26 let. Pri koriščenju zdravstvenih storitev, to je pri obisku zdravnika ali bivanju v bolnišnici, zavarovalnica krije stroške v celoti, v okviru javnega zdravstva, seveda.

Katere storitve krije dodatno zdravstveno zavarovanje?

Vse storitve bivanja, prehrane in zdravstvene oskrbe v bolnišnici ali zdravilišču, zdravila, ki jih dobite na recept s pozitivne in vmesne liste, nenujne prevoze z reševalnim vozilom, zdravstvene pripomočke, kot so slušni aparati, ortopedske, ortodontske in očesne tehniške pripomočke do priznane vrednosti ter zobozdravstvene storitve do priznane vrednosti.

Počitnice na Hrvaškem – kakšno zdravstveno zavarovanje potrebujete?

Za vaše počitnice na Hrvaškem, kar je v bistvu začasno bivanje v tujini (Hrvaška), so vam zagotovljene nujne zdravstvene storitve v zdravstvenih ustanovah ali pri zdravnikih, ki delujejo v okviru javnega zdravstva. Dodatno zdravstveno zavarovanje, ki ga imate sklenjenega v Sloveniji kot dopolnilo osnovnemu zavarovanju, vam na Hrvaškem velja le za nujne storitve.

Pred potovanjem pa morate naročiti evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, kar lahko storite preko spletne strani ZZZS ali SMS-a, prejmete pa jo po pošti na domači naslov. Lahko pa se oglasite osebno v poslovalnici in uredite naročilo. Pravica ne velja le na Hrvaškem, pač pa tudi v ostalih državah EU in EGP ter Švici. Evropsko kartico zavarovanja naročite vsaj štiri dni pred odhodom v tujino, saj je v nasprotnem primeru ne boste prejeli pravočasno. V primeru, ko je vaš odhod v tujino nenaden in nujen, se lahko oglasite na območni enoti ZZZS, kjer prejmete certifikat oziroma potrdilo, ki je veljavno v tujini. Dodatno zdravstveno zavarovanje oziroma evropska kartica zavarovanja pa krijeta le nujne zdravstvene storitve, zato je smiselno razmisliti o dodatnih možnostih zavarovanja v tujini.

Dodatno zdravstveno zavarovanje

Zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja je veljavna po navadi eno leto oziroma kolikor imate urejeno dodatno zdravstveno zavarovanje, za upokojence in otroke do osemnajstega leta pet let. Preverite veljavnost svoje evropske kartice (če jo imate) in naročite novo dovolj zgodaj pred potovanjem. Kartica ima daljšo veljavnost, zato boste s tem krili tudi hitre in nenačrtovane odhode v tujino skozi vse leto.

Še vedno pa si lahko uredite dodatno zavarovanje z asistenco v tujini, ki ga ponuja več slovenskih zavarovalnic. Preverite razlike med njimi in izberite tistega, ki vam najbolj ustreza. Takšno zavarovanje je priporočljivo za vsa potovanja izven EU ter v Bosno in Hercegovino, kjer evropska kartica zdravstvenega zavarovanja ne velja. Skleneta ga lahko za različna časovna obdobja, od par dni do enega leta, odvisno od pogostosti vaših potovanj v tujino.

Dodatno zdravstveno zavarovanje je vsekakor storitev, ki jo verjetno imate urejeno, saj je cena zavarovanja v primerjavi z ceno zdravstvenih storitev izredno nizka, ne pozabite pa urediti zavarovanja tudi pri vsakem potovanju v tujino.
Dodatno zdravstveno zavarovanje na Hrvaškem
Ocenite tole objavo