Oglas
Oglas

Kako poskrbeti za sobne rastline v domu hlajenem s klimo?

Ste vedeli, da si v vročih poletnih dnevih poleg klimatske naprave lahko prostore ohladite tudi s pomočjo sobnih rastlin? Ameriško kmetijsko ministrstvo pojasnjuje, da z ustrezno izbiro sobnih rastlin lahko v prostoru znižate temperaturo tudi za 10 stopinj Celzija. Poleg tega pa še vzdržujete prijetno raven vlage v prostoru. Sobne rastline prostor hladijo s pomočjo transpiracije, izhlapevanja vode preko listov, stebla, cvetov in plodov, zaradi česar je zrak čistejši in hladnejši.

Če pa iščete učinkovitejše in hitrejše ohlajanje, potem je klima naprava najustreznejša. V vročih dnevih vam bodo klimatske naprave precej olajšale življenje. Za vse ljubitelje sobnih rastlin pa vedite, da imajo klimatske naprave na rastline zagotovo velik vpliv, zato dobro opazujte svoje rastline in ukrepajte, ko opazite spremembe na njih.

klima naprava

Kako poskrbeti, da klimatske naprave ne uničijo sobnih rastlin?

Sobne rastline za svojo rast in razvoj potrebujejo dovolj toplote in vlage. Nekateri ljubitelji rastlin se bolj nagibajo k cvetočim sobnim rastlinam, drugi k zimzelenim. Vsaka sobna rastlina za svoj obstoj potrebuje specifične pogoje. V kolikor je poleg njih nameščena katerakoli klima naprava, naj si bo to klima z montažo ali prenosna klima, vsaka od njih lahko vašim rastlinam škoduje, saj tako kot centralna kurjava iz prostora odstranjujejo toploto in vlago.

Nekatere rastline, zlasti tiste z lističi, so zelo občutljive na nizko vlažnost, za katero pa žal klima naprava hitro poskrbi. Zato je priporočljivo, da sobne rastline večkrat vlažite z mokrimi krpami, jih preprosto prhate z ustrezno temperaturo vode in redno zalivate. Če imate cvetoče sobne rastline in opazite, da cvetni brsti padajo z rastline in njihovi listi venejo, potem je to lahko tudi posledica nizke vlažnosti.

Odmaknite sobne rastline od zračnikov klimatske naprave

V vročih dnevih vam hladen zrak, ki piha iz prezračevalnih odprtin klimatske naprave, kar prija. Žal pa škodi vašim sobnim rastlinam. Hladne temperature namreč lahko zamrznejo celice v rastlini, kar pa blokira naravne poti za vodo in hranila. To pomeni, da hladne temperature povzročajo, da sobne rastline stradajo.

Če boste opazili, da barva listov bledi ali listje vene, potem je lahko eden od vzrokov tudi to, da je rastlina preblizu odzračevanju klimatske naprave. Hladen zrak, ki piha neposredno na rastline, jim pogosto odvzame vlago ali jih celo prehladi. Torej, vedno preverite lokacijo kamor bo klima naprava nameščena in rastlin ne postavljajte v bližino prezračevalnika. V takšnih primerih so zelo priročne prenosne klimatske naprave, saj jih lahko prestavljate iz enega prostora v drugega, ob tem pa tudi ustrezno poskrbite za sobne rastline.

Manjše sobne rastline zaščitite s steklenimi posodami

Klimatske naprave so dandanes pogosto v domovih predvidene že v strojnih inštalacijah. Ker pa jih ni moč prestavljati kot prenosne klimatske naprave, je potrebno že pred vgradnjo razmisliti, katere sobne rastline boste imeli nameščene v  vašem stanovanju. V kolikor so vam všeč majhne rastline, potem vam priporočamo, da te zaščitite s steklom. Majhne rastline so običajno še bolj občutljive na hladen zrak, temperaturne spremembe in nizko vlažnost. Zelo dobra rešitev in zaščita za majhne rastline je izgradnja terarija, ki je lahko čudovit estetski dodatek za vaše stanovanje.

Pozanimajte se o pogojih, v katerih najbolje uspevajo sobne rastline

Ko spoznate pogoje, v katerih rastline najbolje uspevajo, se lažje odločite, kam boste katero postavili in kako boste zanje poskrbeli. Pri tem se morate tudi zavedati, da klimatske naprave sušijo zrak, zato premislite ali iščete sobne rastline z večjimi in širšimi listi, ki se s temperaturnimi spremembami  spoprimejo bolje kot manjše rastline s tankimi listi.

Čeprav nižja raven vlage morda ni najboljša za sobne rastline, je pa ključnega pomena za vaše zdravje in udobje, hkrati pa pomaga zaščititi še vaš dom pred plesnijo, boleznijo in poškodbami. Naj bo klima z montažo ali prenosna klima, vsaka od teh suši zrak. Kako suh zrak imate v prostoru lahko preverite s higrometri, še bolje pa je, tako za zdravje ljudi kot dobro uspevanje rastlin, da prostor redno zračite.

Zaščitite svoje sobne rastline z ustrezno oskrbo

Mnoge sobne rastline so tropske in uspevajo, kadar je raven vlage med 55 in 75 odstotki. Ker klimatske naprave izsušijo prostor, sobne rastline pa prostor vlažijo, potem vam priporočamo, da poskusite najti ravnovesje med temperaturo v sobi in relativno vlažnostjo. Če boste ugotovili, da imate zrak presuh, potem boste morda potrebovali vlažilec, lahko pa ga vlažite tudi z mokrimi krpami na radiatorjih.

Če pa opazite, da se vam okna zelo rosijo, potem je to znak, da je vlažnost v vašem domu previsoka. To lahko spodbudi rast bakterij in glivic, kar lahko vodi do številnih bolezni sobnih rastlin.

Če želite, da bo vaša prenosna klima ali klima z montažo uporabna tako za vas kot vaše rastline, potem se učite, kako skrbeti za rastline, jih opazujte in ugotavljajte kaj je zanje najboljše. Klima naprava za sobne rastline ne bo smrtna obsodba, če boste z njimi vestno ravnali, jih vlažili in zalivali ter jim zagotovili dovolj toplote in svetlobe.