Oglas
Oglas

Vreme na Hrvaškem v letu 2014

 

Letos je bilo vreme Hrvaška precej pestro pri naših južnih sosedih. Kdor je bil na obisku Hrvaške je doživel vremenske ujme, ki jih to področje že dolgo časa ni doživelo. Posebej zanimivo obdobje je bilo poletje 2014, na podlagi katerega vam bomo predstavili nekaj ključnih ugotovitev pridobljenih v času merjenj. Poletno vreme na Hrvaškem se meri za mesece junij, julij in avgust.

 

 

Hrvaška meteorološka in hidrološka služba je zabeležila, da so bile poletne zračne temperature za vreme Hrvaška nad povprečjem večletnih temperatur v obdobju 1961-1990. Anomalije temperature zraka za poletje 2014 so se gibale v območju od 0.3°C do 1.1°C. Glede na percentilne uvrstitve in klasifikacijske ocene, se poletni temperaturni pogoji za vreme Hrvaška delijo na naslednje kategorije: normalno (območje v zaledju severnega Jadrana in severovzhodnega dela Hrvaške, kakor tudi del srednjega in južnega Jadrana), zelo toplo (del severne in srednje Hrvaške ter območja severnega, srednjega in južnega Jadrana) in toplo (ostali del Hrvaške).

 

Za vreme na Hrvaškem v letošnjem poletju je bilo značilno tudi velika količina padavin. Analiza količine padavin je pokazala, da so bile padavine v obdobju let 1961-1990 nadpovprečne za celotno Hrvaško z izjemo Osijeka in Parga. V teh dveh območjih so bile količine padavin enake kot državno povprečje. Količine padavin za poletje 2014 so bile v razponu od 100 % do 302 % glede na večletno povprečje te sezone. Glede na percentilne uvrstitve in klasifikacijske ocene je bila količina padavin za vreme na Hrvaškem letos poleti definirana v naslednje kategorije: normalna (območje v zaledju severnega Jadrana, kakor tudi del vzhodne Hrvaške), mokro (del severne in srednje Hrvaške, kakor tudi del severnega in srednjega Jadrana), ekstremno mokro (del severnega in srednjega Jadrana) in zelo mokro (ostali del Hrvaške).

 

Vreme Hrvaška

 

Če se osredotočimo na temperaturne anomalije za vreme na Hrvaškem v oktobru 2014 bi ugotovili, da je bila povprečna mesečna zračna temperatura nad medletnim povprečjem (1961-1990) v istem obdobju. Ugotovljeno je bilo, da so se anomalije temperature zraka gibale od 0.7°C do 3.2°C. Glede na percentilne uvrstitve in klasifikacijske ocene so bili temperaturni pogoji za oktober 2014 razvrščeni na naslednje kategorije: normalno (Zavižan in del srednjega ter južnega Jadrana), zelo toplo (večje območje Gospiča in Zadra, kakor tudi del severne, srednje in vzhodne Hrvaške) in toplo (ostali del Hrvaške).

 

Poglejte si zanimiv posnetek vodnega tornada!

 

 

Količina padavin za oktober 2014, izražena v procentih za povprečno obdobje 1961-1990, je bila zabeležena neenakomerno po vremenskih postajah v državi. Primerjava glede na večletno povprečje razkrije, da so bile količine padavin za mesec oktober 2014 v območju od 5 % do 267 % glede na ugotovljeno povprečje za ta mesec. Vreme na Hrvaškem za oktober 2014 je bilo v količini padavin razdeljeno na naslednje kategorije: mokro (del severne, srednje in vzhodne Hrvaške), zelo mokro (del srednje in vzhodne Hrvaške), suho (večje območje okoli Malega Lošinja in srednjega ter južnega Jadrana), zelo suho (del srednjega Jadrana in bližnjega zaledja) in normalno (ostali del Hrvaške).

 

 

Za vreme na Hrvaškem je bilo letos značilno tudi veliko poplav. Najbolj znana je bila tista, ki se je zgodila spomladi. Resda je bila manj uničevalna kot v Srbiji ali Bosni, vendar je precej prizadela območje južne Slavonije. Območje je znano kot stičišče velikih rek Save, Drave in Donave. Tako je bila zaukazana evakuacija okoli vasi Gunja, Račinovci in Rajevo Selo za kar 15.000 prebivalcev. Zelo hude poplave so bile na območju Banovine, kjer je reka Una dosegla najvišjo višino od leta 1955. Poleti je bilo vreme na Hrvaškem zelo divje zaradi ciklona Melisa, ki je povzročil ogromno škodo tako na obali kot v notranjosti. Na obali so bile ceste zalite z vodo višine enega metra, v nekaj urah je padlo za nekaj sto litrov dežja na kvadratni meter, kar predstavlja skupno količino večmesečnih padavin. V Dalmaciji so videli več vodnih tornadov, notranjost države pa je tolkla toča, močan dež ter veter, ki so uničevali vozila, strehe, drevesa in električno infrastrukturo. Zgodilo se je celo, da je strela udarila v radar letenja in ohromila celoten hrvaški letalski promet za nekaj ur.

 
Vreme na Hrvaškem v letu 2014
Ocenite tole objavo