Oglas
Oglas

Vremenska napoved Hrvaška za danesHrvaška je naša, Slovenska južna soseda. Leži na Balkanu, njene ostale sosedne države so Madžarska, Srbija, BIH ter Črna Gora. Večji del države leži ob morju, Jadranskem morju, na vzhodnem delu ima Alpe proti zahodnem delu pa Panonsko nižino. Ta raznolikost pokrajine zelo vpliva na vreme Hrvaška. Hrvaška ima zelo raznoliko obalo, ogromno otokov in kristalno čisto morje. V Evropi velja za top počitniško destinacijo, k temu pripomore tudi vreme Hrvaška.

Klima na Hrvaškem je mila mediteranska, ima bogato rastlinje in številne turistične znamenitosti, ki vsako sezono privabijo tudi večino Slovencev. Številni torej vsako leto iščejo svoj košček obale, počitek ali zabavo prav na Hrvaškem in vreme Hrvaška ima pri odločitvi veliko vlogo. Ko smo na dopusti si želimo sončne in tople dneve za poležavanje na plaži in morje, ki nas osveži. Tako, da si pred počitnicami vsi pogledamo vreme Hrvaška, saj tako lažje planiramo naše dejavnosti in aktivnosti na oddihu. Ob morju je torej vreme Hrvaška sredozemsko, kratke mile zime, v večini deževne, snega skoraj ne poznajo. So pa zime lahko zelo vetrovne. Povprečne temperature so pozimi okoli 5 stopinj. Poleti pa je vreme Hrvaška na obali dolgo, suho in vroče. Meseca julija in avgusta so temperature zraka od 25 do 30 stopinj, temperatura vode pa okoli 23 do 25 stopinj, morski tokovi pa poskrbijo za rahla nihanja. V teh mesecih je tudi glavna sezona, dopustovanje je na vrhuncu in takrat je informacija vreme Hrvaška zelo iskana. Velik vpliv na vreme Hrvaška ob obali pa imajo razni vetrovi. Skozi celo leto pihajo značilni vetrovi, v zimskem obdobju je burja, ki je zelo močan in sunkovit veter in piha iz kopnega proti morju. Piha lahko par dni skupaj, moti promet in lahko širi požar v gozdovih. Veter, ki prinaša slabo vreme Hrvaška in piha kot jugovzhodni veter pa je Jugo. Zračna masa, ki prihaja iz severne Afrike se na poti združi z vlago in pride na obalo precej topel in vlažen zrak. Velikokrat nato pada dež, ki je precej umazan. Veter, ki pa je prijeten in nam lajša vročino pa je maestral. Piha v poletnih mesecih, takrat, ko je jasno vreme, je enakomeren veter in pihlja z manjšo hitrostjo. Hrvaška obala sodi med najbolj sončne obale v Sredozemlju, najbolj čisto evropsko morje pa je Jadransko morje. Poleg tisočerih otokov boste na Hrvaškem našli še slikovita mesta, nacionalne parke, panonsko ravnico in bogato vegetacijo. Vse to vam daje nepozabno kombinacijo za uživanje, sprostitev in počitnice, ki vam bodo še dolgo ostale v spominu.

Vremenska napoved Hrvaška se razlikuje po posameznih predelih te države. Hrvaška je namreč znana po razširjeni zmerno topli in vlažni klimi. Skratka kontinentalno podnebje kroji  kakšno bo vreme Hrvaška. Različice te klime s toplim poletjem ima cela notranjost Hrvaške, višji predeli Istre, Gorski kotar in zaledje južne Dalmacije. Vse te značilnosti vplivajo na vreme Hrvaška, oz. kakšna bo vremenska napoved Hrvaška.

Vremenska napoved Hrvaška ljudem zagotovo pomaga pri njihovi odločitvi, kdaj obiskati to naravno in kulturno pestro in raznoliko deželo. Kakšna je vremenska napoved Hrvaška, si je dandanes moč v vsakem trenutku pogledati na internetu.

Ocenite ta prispevek