Oglas
Oglas

Vreme Hrvaška obala in njegove značilnosti

 

Hrvaška, to je država, ki leži na skrajnem severo-zahodnem delu balkanskega polotoka. Razteza se od Panonske ravnine v celini do Istre, tu pa zna biti zanimivo vreme Hrvaška obala, saj se ta vleče vse od Istre pa do juga Jadrana, kjer meji s Črno Goro. Hrvaška pa ima tudi več kot tisoč otokov, petdeset izmed teh je naseljenih, na katerih skupno živi okrog 120.000 prebivalcev od skupne populacije Hrvaške, ki šteje štiri milijone in pol. Zaradi vseh teh otokov, dolge obale in pa nas Slovencev in drugih turistov, je vedno v času pred poletno sezono zanimiva tema “vreme Hrvaška obala”, ko iščemo in razmišljamo, kam bi šli na morje?

 

Vreme Hrvaška obala

 

Nekaj idej za dopust:

 

 

novigrad umag makarska

 

Nekaj podatkov o Hrvaški:

Hrvaško morje pokriva 31.067 km², obala pa se razteza 1.777 kilometrov, to je razdalja obale celine, vključimo še obale otokov, katerih skupna dolžina obal meri 4.058 kilometrov. To je kar veliko, kajne? Na žalost pa se obala ne prevede v plažo, tako da je kilometrina plaž veliko manjša kot obal. Ko gledamo kakšno je vreme Hrvaška obala na otokih, bodite pozorni na kateri strani otoka se boste nahajali. Namreč na vaš dopust lahko vplivajo tudi razni vetrovi.

 

Hrvaška obala, kdaj ja, kdaj ne?

Če vidimo naslednje besede v istem stavku, vreme Hrvaška obala in burja, lahko sklepamo, da na hrvaški obali ne bo prav prijetno. Burja namreč piha iz celine proti otokom, se pravi iz severo-vzhoda proti zahodu, Prihaja iz hribov in v sunkih prinaša suh ter hladen zrak. Na srečo se to dogaja med novembrom in aprilom, ko pa smo turisti v svojih krajih, kjer ni burje, seveda če ne živite na primorskem, kjer tudi piha burja. Burin, je šibkejša različica burje, je bolj prijeten ter osvežujoč. Vreme Hrvaška obala je takrat bolj prijazno in ni strahu, da bi nas odpihnilo.

 

jugo veter surfanje

 

Ko pa se v stavku srečajo besede Jugo (veter, ne avto) ter vreme Hrvaška obala, pa ste lahko veseli vsi surferji, saj ta veter, ki piha iz juga, ustvari idealne pogoje za vas. Ta veter, piha po celi dolžini obale, ter tako ustvarja večje enakomerne valove, veter je pa tudi dovolj močan in enakomeren. Ker pa piha iz juga, pa s sabo prinaša topel zrak.

 

Kadar pa besedno zvezo “vreme Hrvaška obala” spremlja maestral, pa je zelo verjetno da so pogoji idealni za vse, ki radi poležavate na soncu. Ta vetrič začne pihati po deseti uri zjutraj iz smeri morja. Je prijeten, ker se pojavi takrat, ko se kopno segreva hitreje kot morje. Sonce ki sije, segreva turiste, maestral pa jih ohlaja, da so “cool”. Ta veter preneha proti večeru, še preden zaide sonce.

 

Hrvaška obala in sonce!

Sonce je zelo naklonjeno Hrvaški obali, bolj kot celini. Vreme Hrvaška obala na leto prejme, poleg vetrov in oblakov, povprečno 2600 ur sončne svetlobe, kar jo postavi med najbolj sončne obale v Sredozemlju. Vreme, pa je tudi takšno da lahko morje poleti doseže tudi temperature, ki se gibljejo okrog 26°C. To je prav toliko, da vas voda ne bo hladila, hkrati pa se ne boste počutili, kot da ste v juhi. Samo vreme Hrvaška obala pa se lahko spreminja zaradi svoje geografske širine, razporeditve, razmerjem med kopnim in morjem ter izmenjavo zračnih mas, za katero je krivo hitrejše/počasnejše segrevanje kopnega ali morja, katero povzroči različne vetrove.

 

Ocenite ta prispevek