Oglas
Oglas

Oprema za kampiranje, ki je ne smete pozabiti

 

oprema za kampiranje

Imate radi naravo in odkrivanje novih skritih kotičkov? Potem je prihajajoči poletni čas kot nalašč za preživljanje trenutkov na prostem in kaj je boljše kot kampiranje v objemu narave. Tako boste proste dneve preživeli avanturistično, hkrati pa se spočili od stresnega vsakdanjega življenjskega ritma. Poleg tega so glavne prednosti kampiranja še cenovna dostopnost, druženje z najbližjimi in ostalimi, ki kampirajo v bližini, ter možnost hitrega premikanja in večkratno spreminjanje turistične destinacije, kar vam bo dalo občutek svobode. Prava oprema za kampiranje pa je seveda ključ do dobrega počutja v naravi.

Preden se odpravite na kampiranje

Na kampiranje se lahko odpravite kamorkoli vam poželi srce, pred odhodom na izbrano želeno lokacijo pa preverite, ali je šotorjenje oz. kampiranje dovoljeno in če obstajajo morebitne druge omejitve. Finančno najugodnejši način je kampiranje v šotoru, kjer boste imeli tudi najtesnejši stik z naravo. Ključno je, da se na kampiranje dobro pripravite – pomembna je kakovostna in primerna oprema za kampiranje, seveda pa pred odhodom natančno preverite lokacijo in ponudbo v izbranem kampu, da bo preživljanje dopusta čim prijetneje.

Kako izbrati primerno opremo za kampiranje?

Za nepozabno izkušnjo kampiranja je pomembna ustrezna oprema za kampiranje. To izberite glede na čas kampiranja – ali boste kampirali poleti ali pozimi, pomemben je tudi način kampiranja – bo to v šotoru, s prikolico ali z avtodomom. Glede na to, ali bo vaša lokacija spremenljiva ali stalna, izberite primerno velike šotore in drugo opremo, da vas pri morebitnih premikih ne bo ovirala ali za pospravljanje zavzela preveč časa. Pomembno je tudi število oseb, ki bodo kampirale, ali gre za prijatelje, pare ali družine z otroki. Pri načrtovanju ne pozabite na te dejavnike in vaše kampiranje bo šlo kot po maslu. V nadaljevanju vam predstavljamo, katera oprema za kampiranje je nepogrešljiva za vsak pobeg v naravo.

Osnovna oprema za kampiranje

  • Šotor

Velikost šotora izberite glede na število nočitev in članov na dopustu. Večji šotori imajo tudi prostor za shrambo ali pomožno kuhinjo in so narejeni iz vodoodpornih materialov. Pomemben dejavnik je tudi vreme, zato izberite šotor z močno konstrukcijo za vetrovne razmere, v poletnem času pa poskrbite, da je šotor dovolj zračen in da ima dovolj odprtin za pretok zraka. Nepogrešljiva oprema za kampiranje je tudi paviljon, s katerim lahko dodatno pokrijete prostor pred svojim šotorom, nekateri od njih imajo stranske stene, ki ščitijo pred soncem in prepihom ali zastirajo pogled pred mimoidočimi.

  • Kamp pohištvo

Da bo kampiranje čim bolj udobno, so nepogrešljiva oprema za kampiranje tudi ležalniki, mize in stoli, ki naj bodo zložljivi in lahki za prenašanje. Poiščite pohištvo iz materialov, ki se samo obrišejo ali se hitro sušijo. Da bo notranjost šotora urejena in prijetna ter se boste v njem lažje znašli, se opremite tudi s primernimi omaricami za oblačila in opremo. Ne pozabite niti na prostor za kuhalnik in primerno delovno površino za pripravo jedi.

  • Kuhinjska oprema za kampiranje

Kampiranje zaradi pomanjkanja prostora in pripomočkov po navadi zahteva inovativne načine priprave hrane. Izberite priročen pribor, kozarce in posode ter hladilne torbe. Kuhalnik mora ustrezati predpisanim standardom, da bo njegova uporaba varna. Za pripravo hrane so poleg kuhalnikov najbolj praktični žari – izbirate lahko med plinskimi, takimi za enkratno uporabo ali prilagojenimi žari. Hrano lahko shranite v zložljivih plastičnih posodah in zabojih in jo v njih prinesete iz avtomobila v šotor.

  • Spalne vreče in ležalne podloge

Za spanje so najudobnejše in najbolj priročne napihljive postelje, saj zavzamejo malo prostora v avtu in so tudi toplejše. Potrebujete še kakovostno spalno vrečo, rjuho ter manjši vzglavnik, ki vam bo prav prišel tudi v avtu za naslon glave. Ob nakupu spalne vreče preverite tudi, za katero temperaturno območje je namenjena.

Za uspešno dogodivščino poskrbite, da bo vaša oprema za kampiranje udobna, ne pozabite niti na varnost ter izkoristite vsako minuto prostega časa v naravi. Naj kampiranje prežene stres, pomaga graditi na medosebnih odnosih z vašimi bližnjimi, hkrati pa predstavlja odskočno desko za raziskovanje sveta okoli vas.