Oglas
Oglas

Sedežne garniture za vsak okus

Sedežne garniture

Sedežna garnitura je pomemben pohištveni element in v bivalnem prostoru največkrat odigra osrednjo vlogo pri druženju članov družine po napornem delovnem dnevu, ali pa služi kot prostor za sproščen počitek. Danes je na trgu široka ponudba sedežnih garnitur, saj so okusi in želje uporabnikov zelo različni. Pri nakupu sedežne garniture se ne smete osredotočiti samo na njen izgled, saj je ključnega pomena tudi udobje. Pomembno je, da si pred nakupom vzamete dovolj časa, preverite konkurenčne ponudnike ter izberete tako sedežno, ki vam bo pisana na kožo. Če v ponudbi ne najdete prave zase, se lahko odločite tudi za tako, ki vam jo bodo izdelali po meri, da bo vaše zadovoljstvo kar največje. V podjetju Šulc vam ponujajo najrazličnejše modele modernih sedežnih garnitur in da bo odločitev za nakup lažja, vam v nadaljevanju predstavljamo nekaj dejavnikov, na katere morate biti pozorni, ko se odločate za nakup nove sedežne garniture.

  1. Velikost prostora

Zagotovo najpomembnejši kriterij za nakup sedežne garniture so njene dimenzije, ki jih izberete glede na velikost prostora, v katerem bo stala. Tudi sestav in oblika sedežne naj bosta prilagojena karakteristikam prostora oziroma stilu in vašim potrebam. Majhna sedežna je primerna za majhne prostore, velika pa za velike. Majhna in ljubka sedežna garnitura se bo namreč v velikem prostoru popolnoma izgubila, podobno velja za veliko – ne tiščite velike in obsežne sedežne v majhen prostor. Pri izbiri sedežne upoštevajte tudi ostalo pohištvo, da se bo ujemalo stilsko in po velikosti – npr. velika sedežna garnitura ne sodi k minimalističnemu pohištvu. Držite se osnovnih prostorskih standardov in pravil, da se boste v prostoru počutili kar najbolj sproščujoče.

  1. Material

Sedežna garnitura je kos pohištva, ki je neprestano v uporabi, zato sta proces njene izdelave in kakovost uporabljenih materialov zelo pomembna. Pri nakupu bodite pozorni na leseno konstrukcijo, ki sedežni garnituri zagotavlja osnovno obliko in trdnost. Na udobje in kakovost sedenja najbolj vpliva vrsta polnil in vzmetenja, zato izberite tako, ki vam bo najbolj ustrezalo glede na namen uporabe sedežne garniture. Material, s katerim bo prevlečena sedežna garnitura, naj bo trpežen in kakovosten. Izbirate lahko med sintetičnimi in naravnimi materiali, med različnimi tipi tkanin, pravim ali umetnim usnjem. Pri izbiri ustreznega materiala bodite pozorni na njegovo sestavo, obstojnost na svetlobo in načine čiščenja in vzdrževanja.

Sedežne garniture

  1. Vzdrževanje in čiščenje

Različni materiali sedežnih garnitur zahtevajo različne načine čiščenja. Sedežne garniture iz tekstila je priporočljivo redno sesati, da odstranite prah in umazanijo. Lahko jih tudi prebrišete z vlažno krpo, ne uporabljajte pa čistil, ki vsebujejo topila, ali alkohol. Pomembno je, da morebitne madeže odstranite čim prej in jih pri tem ne vtrete v tkanino.  Madeže z usnjene sedežne garniture odstranite z mehko vpojno krpo ali pa z namenskim čistilom, ki ga navadno priporoči proizvajalec, saj vsa niso primerna za vse vrste usnja. Enkrat letno je priporočljivo usnjeno sedežno premazati z zaščitnim sredstvom, ki bo usnje dodatno zaščitilo, ga navlažilo ter naredilo mehkejše in prijetno.

  1. Barve

Ker je sedežna garnitura navadno osrednji kos pohištva v prostoru, njena barva pomembno vpliva na izgled in domačnost prostora. Najbolje je, če se pri nakupu sedežne garniture odločite za nevtralne naravne odtenke, kot so na primer peščena, granitno siva ali sivorjava barva ter različni rjavi in zeleni odtenki. Te barve so enostavne za barvno kombiniranje s preostalim pohištvom in prijazne očem. Sicer je izbor barve seveda najbolj odvisen od zahtev prostora in želja uporabnikov. Živahne barve lahko uporabite pri dodatkih – okras­nih blazinah ali na drugih oblazinjenih elementih, na primer na počivalniku. V svetlih prostorih imate večjo izbiro med živahnejšimi ali temnejšimi barvami, pri temnejših prostorih pa so priporočljivi svetlejši odtenki.

  1. Kakovost

Sedežna garnitura predstavlja trajni nakup, zato je pomembna pravilna izbira –izdelek vas mora zadovoljiti z udobjem, videzom, usklajenostjo z bivalnim prostorom in seveda tudi ceno. Ključnega pomena je kvaliteta materialov in ogrodja, saj bo le tako življenjska doba vaše sedežne garniture dolga, vi pa boste lahko na njej brezskrbno preživljali proste popoldneve.