Oglas
Oglas

Katere so najpomembnejše karakteristike za izbiro zimskih gum?

Ko se bliža hladno vreme, nekatere države vztrajajo pri menjavi letnih v zimske pnevmatike. In Slovenija je ena izmed teh držav, ki ima zakonsko predpisano obdobje, ko morajo biti zimske gume obvezno nameščene. Zimske pnevmatike imajo višjo vsebnost naravne gume, kar jim daje mehkejšo strukturo. Oprijem pnevmatike se namreč z rastjo temperatur spremeni. Letne pnevmatike se pri temperaturi pod 7 stopinj Celzija strdijo, medtem ko so pri isti temperaturi zimske gume fleksibilnejše.

Zimske pnevmatike so dejansko snežne pnevmatike, saj so namenjene za hladno vreme in so sposobne optimalno delovati na dežju, v snegu, ledu in na suhih in hladnih cestah. Njihova mehkejša sestava jim namreč omogoča, da se guma dobro oprijema cestišča, s posebnimi drobnimi žlebiči se guma dobro zarije v sneg, led in blato, medtem ko vodo hitro razpršijo in s tem zmanjšajo tveganje za akvaplaning.

Zimske pnevmatike

Kakšne so prednosti zimskih pnevmatik?

 • So odlične za oprijem na hladnih cestah, ne glede na to, ali so mokre, suhe, zasnežene ali ledene.
 • Nič ne prijema snega bolje kot sneg. Torej, pri kompaktnem snegu zimske pnevmatike polnijo utore tekalne plasti s snegom in to dobro oprijema sneg na cesti.
 • Njihove globoke tekalne plasti lahko razpršijo več vode, kar pomaga zmanjšati akvaplaning in izboljšati vodljivost.
 • Nudijo večjo varnost na mrazu.
 • Ohranjajo svojo prožnost.
 • So stroškovno učinkovitejše.

Katere so pomanjkljivosti zimskih pnevmatik?

 • Ko se temperature dvignejo nad +7 stopinj Celzija, morate zimske pnevmatike zamenjati z letnimi, saj so v toplem vremenu te gume manj učinkovite.
 • Dva kompleta pnevmatik, zimske in letne, so dražja investicija, kot če bi imeli le celoletne pnevmatike. Dva kompleta gum zahtevata tudi več prostora za shranjevanje.
 • Zimske gume so odlična naložba, če živite v podnebnih pasovih s štirimi letnimi časi. Pri milejših podnebnih razmerah ali v državah, kjer zimske pnevmatike niso obvezne, zato pogosteje razmišljajo o celoletnih pnevmatikah.

Kaj pomenijo simboli na zimskih pnevmatikah?

Zimske pnevmatike imajo dva simbola – M + S in snežinko na gori:

 • M + S: pomeni blato in sneg (Mud and Snow), kar kaže na to, da sta vzorec tekalne platišča in tekalna plast gume oblikovana tako, da nudita vrhunsko vodljivost in zaviranje v blatu in snegu. Simbol M + S lahko vidite na celoletnih in zimskih pnevmatikah.
 • Snežinka na gori: Ta oznaka pomeni, da so pnevmatike prestale minimalno zahtevano zmogljivost na snegu in ledu v skladu z Uredbo EU št. 661/2009.

Pri izbiri zimske pnevmatike naj vam bodo v pomoč oznake na pnevmatiki

Zaradi pestre ponudbe zimskih gum je dobro, da veste, kaj dejansko od nje pričakujete in želite. Pri tem so vam v veliko pomoč oznake na pnevmatikah, ki določajo vse karakteristike, ki so značilne za tovrstno gumo. Osnovne naloge pnevmatik so prenos bremena, blaženje neravnin, prenos moči pri pospeševanju in zaviranju, prenos bočnih sil na zavojih in kar je najpomembnejše, dober oprijem na cesti. Poleg tega si vsi vozniki želimo, da bi bila pri vožnji čim manjša poraba goriva, tihi tek brez vibracij, čim bolj odporno gumo na poškodbe in še mnogo drugega.

Oznake na pnevmatikah najdete na bočni strani in vam povedo ali pnevmatike dejansko ustrezajo vašemu vozilu in stilu vožnje. Od novembra 2012 dalje pa je v veljavo stopila oznaka EU, ki kupcem omogoča takojšen vpogled v lastnosti pnevmatike. Podobne lastnosti že več let poznamo na gospodinjskih aparatih, standard pa velja tudi za pnevmatike. Ta oznaka EU mora biti v obliki nalepke prisotna na vsaki pnevmatiki v prodaji na evropskih trgih. S pomočjo te nalepke bo lahko kupec takoj informiran o oceni pnevmatike.

Nalepka EU vključuje naslednje ocene:

 • Poraba goriva

Koliko goriva bo neko vozilo porabilo, je odvisno od številnih dejavnikov, med drugim tlaka v gumah in kotalnega upora pnevmatike. Ta poraba je označena z razredi od A do G, pri čemer je A oznaka za najučinkovitejšo porabo, G pa najslabšo.

 • Oprijem pnevmatike na mokri podlagi

Kako se bo vozilo odzivalo na mokri podlagi, pa pove ocena oprijema, ki izraža zavorno zmogljivost na mokri podlagi. Tu se ocene gibljejo od črke A do F, pri čemer je oznaka A najboljša ocena, F pa najslabša.

 • Hrup

Vrednost zunanjega koralnega hrupa je izražena v decibelih (dB). Na pnevmatiki so slikovne oznake za hrup črtice ob pnevmatiki. Ena črtica pomeni, da je pnevmatika tiha, tri pa pomenijo glasno pnevmatiko.

Katere so najpomembnejše karakteristike za izbiro zimskih gum?
Ocenite tole objavo